m

Get your business to the new heights in no time. It’s super easy with BoostUp.

 

Storing? Bel 085 - 071 66 11

Storing? Bel 085 - 071 66 11

Waarom uw elektrische auto maar tot 80% opladen

Waarom uw elektrische auto maar tot 80% opladen?

Wanneer u voor het eerst een elektrische auto aanschaft is er waarschijnlijk veel wat u nog niet weet. Zoals waar u de auto kunt opladen, wat het verschil is tussen een regulier huisstopcontact of een snellaadpaal en ook hoe ver de auto opgeladen moet worden. Een auto kan altijd tot 100% worden opgeladen bij een openbare laadpaal of thuis, maar wanneer u uw auto oplaadt bij een snellaadpunt is het verstandig om uw auto tot 80% op te laden. Autofabrikanten vermelden dit vaak ook, maar waarom is het nou verstandig om uw elektrische auto tot 80% op te laden? Vragen over een laadpaal of het aanvragen hiervan? Neem contact op via onderstaande knop!

Neem contact op Laadpaal aanvragen

Langzaam laden of snelladen

Er zijn verschillende manieren om een elektrische auto op te laden. Bijvoorbeeld bij een openbare laadpaal, thuis, op het werk of bij een tankstation. Opladen bij deze punten gaat via wisselstroom of via gelijkstroom. Wanneer er opgeladen wordt via wisselstroom zet de auto deze zelf om naar gelijkstroom. Deze manier van opladen gaat wat langzamer, meestal tot 11 kW of tot 22 kW wanneer het een laadstation thuis of openbare laadpaal betreft.

Wat de snelheid precies is heeft te maken met de kabel die gebruikt wordt om op te laden en met de manier waarop de stroom wordt aangeleverd. Wanneer er opgeladen wordt met gelijkstroom hoeft de auto de stroom niet om te zetten en kan er sneller worden opgeladen. Maar een dikkere kabel is dan wel nodig zodat de stroom veilig aangeleverd kan worden. Doordat de laadsnelheid hoger is neemt de oplaadtijd af. Met gelijkstroom kunt u een auto opladen binnen een halfuur. De auto is dan tot 80% opgeladen, en met een goede reden.

waarom uw elektrische auto maar tot 80% opladen

Waarom uw elektrische auto maar tot 80% opladen?

Misschien heeft u bij uw telefoon ook al wel eens gemerkt dat de laatste paar procenten laden veel langzamer gaat dan wanneer uw telefoon bijna leeg is. Ook voor een elektrische auto geldt dit principe. Wanneer de auto tot 80% is opgeladen aan een snellader gaat het laden een stuk langzamer. Dat is ter bescherming van de levensduur van de accu. In een elektrische auto zit een lithium-ion accu die op lange termijn capaciteit verliest. Wanneer de capaciteit flink afneemt heeft dit gevolgen voor de actieradius van de auto.

Om de afname van de capaciteit te compenseren is het belangrijk om de accu rustig af te laten koelen. Snelladen zorgt voor meer warmte dan langzaam laden, waardoor het nodig is om de accu rustig af te laten koelen. Daarom gaat vanaf 80% automatisch het snelladen uit en gaat het opladen een stuk langzamer. Dat zorgt ervoor dat het weinig zin heeft om wanneer de accu boven de 80% aan een snellader op te laden. Een snellader kunt u dan ook beter zien als een mogelijkheid om naar een volgend laadpunt te geraken. De accu volladen doet u het best aan een langzame lader.

Wanneer de auto tot 100% laden?

Geldt het opladen tot 80% dan ook wanneer u de auto thuis of aan een openbare laadpaal laadt? Deze manier van laden gaat iets langzamer, wat sowieso beter is voor de accu van het elektrisch voertuig. Ook bij een openbare laadpaal gaan de laatste paar procenten wat langzamer, maar doordat het voertuig hier vaak staat voor een langere tijd levert dat geen problemen op. In de praktijk is het soms echter wel eens nodig om snel op te kunnen laden, bijvoorbeeld bij een lange reis. Een snellader is dan een ideale oplossing, om tot 80% op te laden. Meer heeft niet zoveel zin, dus laadt tot maximaal 80% bij een snellader.

Meer informatie over het laden van uw elektrische auto?

Onze missie is om elektrisch rijden zo zorgeloos mogelijk te maken. Naast het faciliteren van high-end laadstations, hoort hier ook informatie bij. Wilt u meer weten over het laden over uw EV of het verschil tussen een regulier en een snellaadpunt? Neem dan contact op met één van onze adviseurs door te bellen naar 085 – 0716699 of een mail te sturen naar info@dutchcharge.nl.

Neem contact op Laadpaal aanvragen

Deze website gebruikt cookies en persoonlijke data om de gebruikerservaring te verbeteren.