m

Get your business to the new heights in no time. It’s super easy with BoostUp.

 

Storing? Bel 085 - 071 66 11

Storing? Bel 085 - 071 66 11

Image Alt
 > Blog  > Een elektrische auto opladen met zonnepanelen
elektrische auto opladen met zonnepanelen

Een elektrische auto opladen met zonnepanelen

Kun je een elektrische auto opladen met zonnepanelen? Dat kan zeker en is eigenlijk heel eenvoudig. Wanneer u van een laadpaal thuis gebruik maakt is uw laadpaal aangesloten op de groepenkast. Ook de zonnepanelen zijn hier (via een omvormer) op aangesloten. Het gebruiken van energie die is opgewekt door zonnepanelen is duurzaam, omdat u zelf de energie opwekt die u gebruikt om auto te rijden.  Niet alleen zijn de kosten daardoor lager, maar het is ook nog eens goed voor het milieu. Maar wat zijn die kosten dan? En hoeveel zonnepanelen heeft u nodig? In dit artikel behandelen we alle vragen die u heeft over het opladen van een elektrische auto met behulp van zonnepanelen.

Kan ik alleen overdag opladen met zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken alleen stroom op wanneer er voldoende zon of daglicht aanwezig is. Om de opgewekte stroom te gebruiken moet de auto dan ook op het moment van opwekken aangesloten zijn op de lader. Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Zo kan op dit moment opgewekte zonne-energie worden teruggeleverd aan het stroomnet waarbij u een bedrag per kilowatt terugkrijgt van uw energieleverancier. Zelfs wanneer u dan stroom gebruikt terwijl de zonnepanelen geen stroom opwekken wordt dit verrekend met de zonne-energie die al opgewekt is. Het is dus nog steeds goedkoop om de auto op te laden in de avond.

Daarnaast is het ook mogelijk om de energie die u opwekt met behulp van zonnepanelen op te slaan in een eigen energieopslag. Dat gebeurt nu nog niet op grote schaal, omdat de technologie nog behoorlijk duur is. De verwachting is dat dit in de toekomst meer normaal zal worden, zeker omdat energieleveranciers al hebben aangegeven dat het terugleveren aan het elektriciteitsnet straks geen geld meer op gaat leveren.

elektrische auto opladen met zonnepanelen

Hoeveel kost het?

Om dit goed te kunnen berekenen is er wat meer informatie nodig. Gemiddeld gebruikt een elektrische auto zo’n 15 kWh per 100 kilometer en laten we voor het gemak uitgaan van zo’n 15.000 kilometer op jaarbasis. Dat zou betekenen dat een elektrische auto zo’n 2250 kWh per jaar verbruikt. Afhankelijk van de energieprijs die u hiervoor betaalt komt dat ongeveer op €1.305 per jaar, terwijl u voor een benzineauto gemiddeld €3.562 betaalt. Maakt u gebruik van opgewekte zonne-energie dan is dit bedrag nog een stuk lager, denk aan ongeveer €0,22 per kWh, wat jaarlijks zou komen op €495. Een stuk goedkoper dus dan de €1.305 waar we het eerder over hadden.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig om voldoende stroom op te wekken om uw elektrische auto van stroom te voorzien? Voor een gemiddelde elektrische auto ligt dit aantal op 8, maar wanneer het een hybride auto betreft daalt het aantal zonnepanelen naar 5. Wanneer u ook het overige stroomverbruik in uw woning wilt dekken is het verstandig om meer zonnepanelen te nemen.

Laadpaal laten installeren

Onze missie is om elektrisch rijden zo zorgeloos mogelijk te maken. Naast het faciliteren van high-end laadstations, hoort hier ook informatie bij. Wilt u meer weten over het laden over uw EV of het verschil tussen een regulier en een snellaadpunt? Neem dan contact op met één van onze adviseurs door te bellen naar 085 – 0716699 of een mail te sturen naar info@dutchcharge.nl.

Deze website gebruikt cookies en persoonlijke data om de gebruikerservaring te verbeteren.