Nadelen elektrisch rijden
Niets is helemaal perfect, zo zijn er ook nadelen aan elektrisch rijden. We bespreken hier welke nadelen dat zijn en of deze zwaarder wegen dan de voordelen. Natuurlijk zijn de nadelen van elektrisch rijden per persoon verschillend en zullen sommige punten die in dit artikel benoemd worden voor u geen enkel probleem zijn.
De nadelen vallen in de praktijk vaak mee
Over elektrisch rijden wordt veel gesproken. Het kabinet ziet het liefst dat iedereen over een jaar of 10 in een elektrisch voertuig rijdt, terwijl u daar zelf misschien nog helemaal niet klaar voor bent. Gelukkig zijn de elektrische auto’s van nu al lang niet meer hetzelfde als die van 10 jaar geleden, dus wie weet waar ze over 10 jaar staan. De sector blijft zich namelijk volop ontwikkelen, waardoor sommige nadelen die we hier noemen voor het elektrisch rijden straks helemaal geen nadeel meer zijn.
Duur in aanschaf
Een nieuwe auto aanschaffen kost sowieso een hoop geld, maar een elektrisch voertuig is dan weer net even duurder dan een auto op fossiele brandstoffen. Daar staat tegenover dat de kosten voor elektrisch rijden maandelijks veel minder zijn dan de kosten die u maakt als u een benzine of diesel auto rijdt. De aanschaf van de auto is echter wel duurder. De goedkoopste elektrische auto’s zijn aanzienlijk duurder dan de goedkopere benzineauto’s. Gelukkig is daar een oplossing voor. Zo kunt u kiezen voor een tweedehands elektrische auto en is er ook een subsidieregeling die het kopen van een elektrische auto iets goedkoper maakt.
Geen plek voor een laadpaal
Om het gebruiksgemak van een elektrisch voertuig te verhogen is het prettig om thuis een laadpaal te hebben. Op die manier hoeft u niet meer op zoek naar een openbare laadpaal die nog vrij is, waarna u misschien nog een stukje naar huis moet lopen. Want het prettigst rijden is het natuurlijk wanneer de auto altijd een volle accu heeft.
Nederland is de koploper in de ontwikkeling van elektrisch rijden. Dit betekent dus verbetering in laadpalen. Zo zijn er nu laadpalen net op de markt die u in een klein kastje aan uw huis hangt. Zo is er minder plek nodig voor een laadpaal. Ook worden er steeds meer openbare laadpalen geplaatst zodat het voor iedereen makkelijker wordt om een elektrische auto in de buurt van uw huis op te laden.
Beperkte actieradius
Voor veel Nederlanders is dit een van de doorslaggevende redenen om toch geen elektrische auto aanschaffen. Een kleine actieradius betekent dat de auto niet zo ver kan rijden als een benzine- of dieselauto voor deze weer opgeladen moet worden. Een aantal jaar geleden duurde dat opladen ook nog eens erg lang, waardoor het niet interessant was om bijvoorbeeld met de auto op vakantie te gaan. Gelukkig gaat de ontwikkeling door en ligt de gemiddelde actieradius inmiddels rond de 425 km en zijn er langs de snelwegen laadpalen die sneller kunnen laden. U hoeft dan slechts een half uurtje te wachten en uw auto is alweer tot zo’n 80% geladen.
Grotere ecologische footprint
Een grotere ecologische voetafdruk? Die hoort toch juist kleiner te zijn bij elektrische auto’s? We horen het u denken. Helaas is elektrisch rijden niet zo groen als mensen denken. Het maken van een elektrische auto kost veel meer grondstoffen dan het produceren van een benzine- of dieselauto. Dit heeft vooral te maken met het produceren van de accu voor de auto. Dit kost niet alleen meer grondstoffen, maar produceert ook meer co2. Een andere vraag is of de stroom die u gebruikt om uw auto op te laden groen is. Dat is ook niet in alle gevallen zo.
Maar uiteindelijk is een elektrische auto veel schoner dan een benzineauto. De reden daarvoor is dat met een mix van groene en grijze stroom. Je over een x aantal tijd nog steeds in totaal minder uitstoot dan een benzineauto. Gemiddeld ligt het keerpunt op 39.000 KM.
Meer informatie over uw elektrische auto?
Onze missie is om elektrisch rijden zo zorgeloos mogelijk te maken. Naast het faciliteren van high-end laadstations, hoort hier ook informatie bij. Wilt u meer weten over het laden van uw EV of het verschil tussen een regulier en een snellaadpunt? Neem dan contact op met één van onze adviseurs door te bellen naar 085 – 0716699 of een mail te sturen naar info@dutchcharge.nl.