m

Get your business to the new heights in no time. It’s super easy with BoostUp.

 

Storing? Bel 085 - 071 66 11

Storing? Bel 085 - 071 66 11

voor het eerst elektrisch rijden

Voor het eerst elektrisch rijden: wat moet u weten?

U wilt voor het eerst elektrisch gaan rijden, maar dan? Koopt u een EV of kiest u ervoor om er een te leasen? En gaat u dan voor vol elektrisch of voor hybride? Welke laadpas moet u hebben en kunt u zomaar een laadpaal bij uw huis plaatsen? U merkt al dat er bij elektrisch rijden meer komt kijken dan alleen de aanschaf van een EV. Wij leggen graag aan u uit wat u moet regelen en weten om de stap naar elektrisch te rijden.

Wat voor elektrische auto moet u hebben?

Als wij het hebben over elektrische auto’s, dan bedoelen we hiermee auto’s die volledig elektrisch zijn. Dit zijn niet de enige auto’s met een elektromotor, diverse soorten hybride auto’s hebben dit namelijk ook. Welk type auto u kiest is vooral afhankelijk van uw eigen wensen en voorkeuren. Zo is een vol elektrische auto eenvoudiger qua techniek, wat een stuk voordeliger is in het onderhoud. Een kanttekening is wel dat een EV met voldoende actieradius nog niet voor iedereen betaalbaar is. Voor wie in vakantieperiodes veelal weg is met de caravan is het beter om te kijken naar een plug-in hybride. Hoewel er steeds meer EV’s zijn die een aanhangwagen mogen trekken, neemt het bereik met een caravan sterk af.

Geen brandstof tanken, maar laden bij een laadpaal

Geen benzine of diesel meer. In plaats daarvan laadt u uw EV op bij een laadpaal. Nederland heeft sinds een aantal jaren een goede dekking wat betreft laadpunten. Helaas is het bij de meeste laadpalen echter niet mogelijk om, net als bij een tankstation, te betalen met een pinpas. Hiervoor heeft u een speciale laadpas nodig. Hiervoor zijn diverse aanbieders met ieder hun eigen tarieven. Het is dus goed mogelijk dat u met de ene laadpas goedkoper kunt laden bij dezelfde laadpaal dan met een andere laadpas. Overigens kunt u op sommige plekken wel gratis gebruik maken van een laadpaal. Dit kan bijvoorbeeld bij restaurants of winkels.

Naast dat u dus moet denken aan een laadpas, doet u er ook goed aan om, wanneer u een groot aantal kilometers gaat rijden, rekening te houden met uw route zodat u nooit zonder stroom komt te staan. Er zijn diverse laadmogelijkheden. De laadsnelheid verschilt per laadpaal en per EV. In onderstaande tabel kunt u zien wat de kosten per kW zijn ten opzichte van brandstofkosten.

Laadlocatie   Kosten per kW Laadkosten t.o.v. benzinekosten * Laadkosten t.o.v. dieselkosten *
Openbaar €0,34 49% 78%
Thuis €0,22 32% 51%
Kantoor €0,15 – €0,25 22% – 36% 35% – 58%
Fastned €0,59 85% 136%

* O.b.v. gemiddeld verbruik elektrische auto 16kW/100km, benzineauto 1:15, dieselauto 1:19

laadpaal dutchcharge

Wel of geen eigen laadpaal?

Kunt u uw auto op eigen terrein parkeren, dan kunt u overwegen om een eigen laadpaal te laten installeren. In dat geval investeert u eenmaal in de aanschaf en installatie van de paal, maar profiteert u daarna volledig laden tegen uw eigen energietarief. Dit kan zomaar de helft goedkoper zijn dan bij een publieke laadpaal. Op deze manier staat uw EV iedere ochtend of avond klaar met een volle batterij.

Er zijn twee soorten laadpalen, namelijk een regulier laadpunt en een snel laadpunt. In de meeste gevallen wordt er op eigen terrein een regulier laadpunt geplaatst. Bij dit laadpunt duurt het enkele uren voordat uw auto weer volledig is opgeladen. Het opladen van de EV vindt dan ook meestal ’s nachts plaats, zodat u deze de volgende dag weer kunt gebruiken. Een snel laadpunt vindt u veel bij tankstations en andere bestemmingen die aan de snelweg of andere hoofdwegen liggen. Het is dan ook bedoeld om uw EV in een korte tijd een boost te geven, zodat u uw weg weer kunt vervolgen. Hoeveel de EV verbruikt en hoelang u kunt rijden nadat de auto is volgeladen hangt van een aantal factoren af, waaronder de efficiëntie van uw elektromotor, het gewicht van de auto, hoe hard u rijdt en het jaargetijde.

Meer informatie over het rijden met een elektrische auto?

Elektrisch rijden zo zorgeloos mogelijk maken, dat is onze missie. Wij faciliteren niet alleen in high-end laadstations, maar voorzien u ook graag van alle informatie die u nodig heeft. Wilt u meer informatie over elektrisch rijden of heeft u een specifieke vraag over laadpalen en alles wat daarbij komt kijken? Neem dan contact op met één van onze adviseurs door te bellen naar 085 – 0716699 of een mail te sturen naar info@dutchcharge.nl.

Deze website gebruikt cookies en persoonlijke data om de gebruikerservaring te verbeteren.