Hoe kiest u een laadpaal voor thuis?

laadpaal thuis

Een elektrische auto kunt u zowel onderweg als thuis opladen. Thuis een laadpaal installeren is interessant wanneer u op eigen terrein kunt parkeren. Zo is uw elektrisch voertuig altijd opgeladen wanneer u hem nodig heeft. Welke laadpaal het beste bij uw situatie past hangt af van de auto die u kiest en wat er mogelijk is qua stroom in uw woning.

Een laadpaal voor thuis is goedkoop

Onderweg laden of bij een openbare laadpaal laden is altijd duurder dan thuis uw auto opladen. Voor de laadpaal thuis betaalt u het tarief dat u met uw elektriciteitsleverancier heeft afgesproken. In de meeste gevallen is dit lager dan de prijs die publieke laadpalen aanbieden. Vanwege de wisselende energieprijzen is het wel verstandig om goed in de gaten te houden wat de goedkoopste optie is voor u. Wanneer u een nieuw contract moet afsluiten is er een mogelijkheid dat het goedkoper is om bij publieke laadpalen uw auto op te laden. Vergelijk daarom om de zoveel tijd het tarief van thuis tegenover het tarief van publieke laadpalen om te besparen.

Waarom een laadpaal?

De laadpaal is het stopcontact voor uw elektrische auto. Deze laadpaal levert wisselstroom, de accu in de auto wisselt deze om naar gelijkstroom. Het is eventueel ook mogelijk om een auto op te laden zonder laadpaal, bijvoorbeeld wanneer u nog geen laadpaal thuis heeft of deze niet wil laten installeren. Wanneer u oplaadt via het stopcontact thuis zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden. Zo is de laadtijd heel erg langzaam. Het duurt vaak een halve dag of langer om uw auto op te kunnen laden en kan erg zwaar zijn voor uw thuisnetwerk. Thuisladen via een stopcontact is daarom ook meer een noodoplossing dan een blijvende oplossing. Let er ook op dat u de oplaadkabel van uw auto niet zomaar in een stopcontact kunt plaatsen, daarvoor heeft u een speciale laadkabel nodig.

Laadpunt in de buurt of laadpaal voor thuis

Wanneer u niet op eigen terrein kunt parkeren kan een publieke laadpaal een oplossing zijn. In veel gemeenten is het namelijk verboden om een laadkabel vanuit huis naar een op straat geparkeerde auto te leggen. Een publieke laadpaal kunt u aanvragen via de gemeente. Op de website Laadpaal Nodig kunt u dit gemakkelijk online doen. Ook wanneer uw thuisnetwerk het opladen van een elektrische auto niet kan ondersteunen kan een publieke laadpaal een oplossing zijn. Echter is het ook mogelijk om uw thuisnetwerk te upgraden zodat deze meer aankan. We hebben het dan over een verandering van een 1-fasenaansluiting naar een 3-fasenaansluiting.

Stem de laadpaal op de auto af

Uw thuisnetwerk is niet het enige waar rekening mee gehouden moet worden. Ook de laadsnelheid die de auto aankan is van belang. Niet elke auto kan een snelladende laadpaal aan. Toch kan een snelle laadpaal alsnog handig zijn, want wie weet kan uw volgende (nieuwere) auto deze snelheid wel aan. Wanneer u thuis geen snelle laadpaal kan plaatsen vanwege uw netwerk kunt u ervoor kiezen om uw auto in de avond of nacht thuis te laden. Wanneer u op bed ligt laadt de auto op. Mocht er overdag toch nog een snelle lading nodig zijn kunt u naar een snellaadpunt gaan.

Kies de juiste laadpaal voor thuis

Bij Dutch Charge bieden we twee soorten laadpalen, de Alfen Eve Proline (met 1 of 2 stopcontacten) en de lichtmast met twee oplaadsockets. Voor thuis is de Alfen Eve Proline het meest geschikt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op en we kijken graag met u mee.