m

Get your business to the new heights in no time. It’s super easy with BoostUp.

 

Storing? Bel 085 - 071 66 11

Storing? Bel 085 - 071 66 11

Makkelijker laadpaal prijzen vergelijken door aanpassing van wet

Het zal u niet ontgaan zijn; de prijzen voor benzine en diesel vliegen de pan uit. Door deze hoge prijzen stappen er veel mensen over op een elektrische auto. Maar wat zijn precies de kosten voor het opladen van een EV?

Thuis laden of bij een publieke laadpaal?

De prijs van het opladen van een EV is bij elke laadpaal verschillend. Als u uw auto oplaadt bij een publieke laadpaal, dan bent u vaak het duurst uit. De prijs per kWh van een openbaar laadstation hangt namelijk af van de laadpas provider. In de meeste gevallen zult u rond de €0,35 en €0,40 euro per kWh moeten betalen. Dit is aan de hoge kant. Heeft u thuis een laadpaal of staat er een bij uw werk? Dan bent u het goedkoopst uit. De prijzen zitten dan rond de €0,20 en €0,25 per kWh. Bent u in het bezit van zonnepanelen die de stroom leveren? Dan is het vrijwel gratis. U moet er wel op letten dat u uw laadpaal alleen voor eigen gebruik beschikbaar maakt, anders heeft u kans dat er andere mensen op uw kosten gaan laden.

Meer laadzekerheid zorgt voor minder laadstress 

In juli 2020 is er een nieuwe maatregel ingegaan vanuit het ministerie. Sindsdien hebben laadexploitanten overal meer informatie moeten delen over hun laadpalen. Denk daarbij aan de prijs per kWh en of een laadpaal bezet is. Deze informatie moet zowel via eigen apps worden verspreidt als door de bouwers van externe apps. Zo kunt u ook via navigatieapps zien waar u uw auto kunt laden en voor welk tarief.

Het idee was om op deze manier voldoende prijsvergelijkingsapps te creëren met realtime-informatie over alle publieke laadpalen. Uit het nationaal laadonderzoek in 2020 bleek dat mensen die elektrisch rijden behoefte hebben aan betere informatievoorziening. Het doel van deze nieuwe regel was dan ook: voorkomen dat rijders door ontbrekende, verouderde of verkeerde informatie geen laadpaal kunnen bereiken of geen inzicht hebben in de prijs. Op deze manier hebben mensen die net zijn overgestapt naar elektrisch reden minder moeite met het zoeken naar laadpalen.

Volgens het ministerie is goede digitale gebruikersinformatie essentieel en dat ontbrak nog in deze digitale maatschappij. Door al deze ‘laadstress’ weg te nemen is de drempel naar het overstappen op elektrisch rijden verlaagd.

Wilt u weten welke app u het beste kunt gebruiken? Klik dan hier!

Deze website gebruikt cookies en persoonlijke data om de gebruikerservaring te verbeteren.